Ce este HDR-ul pentru televizoare


Ce este HDR-ul pentru televizoare
5 (100%) 1 vote

HDR este prescurtarea de la High dynamic range si in acest articol o sa intru putin in detaliu cu privire la el, de ce ar trebui  sa ne intereseze la  un televizor si care este deosebirea dintre HDR -ul din poze cu cel al televizoarelor.

S-a vorbit de cativa ani despre aceasta tehnologie dar numai acum isi face cu adevarat simtita prezenta . Majoritatea modelelor de televizoare noi au deja aceasta functie, veti gasi cateva televiziuni care emit HDR , pe majoritatea filmele BlueRay pe care le gasiti mai nou veti vedea inscriptia HDR si chiar si marele YouTube a adaugat la filmuletele sale aceasta functie HDR. De putin timp putem viziona pe youtube filmulete HDR.

Cei mai importanti factori pentru experienta de vizionare la un televizor sunt rata de contrast  ( cat de luminos sau intunecat poate reda televizorul ) si precizia culorilor ( adica cat de tare se apropie culorile din imagini cu cele din viata reala)

As vrea sa incep cu explicarea diferentei dintre HDR-ul de la fotografi si functia HDR pentru televizoare. Nu este nici macar pe aproape acelasi lucru doar ca poarta acelasi nume. In lini mari o sa definesc mai jos fiecare din acestea:

  • TV HDR – aceasta functie extinde raportul de contrast si paleta de culori pentru a oferi o imagine mult mai realista si naturala .
  • Fotografie HDR – o fotografie HDR se realizeaza prin unirea a doua sau a mai multor fotografii cu expuneri diferite pentru a crea o singura fotografie cu o gama dinamica de culori mai mare.

Acum vom sti ca este o diferenta intre aceste doua HDR-uri si nu vom mai face confuzii cu privire la ele.

 

HDR-ul de la televizoare nu face ca o imagine sa arate diferit asa cum o va face o fotografie HDR care efectiv uneste o fotografie Supraexpusa cu o fotografie subexpusa. Imaginile unite vor avea un rezultat care va parea putin ireal, impresionant in majoritatea cazurilor, asta este si motivul pentru care se foloseste acest HDR la fotografii.

Aminteste-ti cum ai fost surprins cand ai vazut prima data in viata ta un film HD pe un televizor. Ai fost impresionat cu siguranta. Diferenta dintre un televizor SD si un televizor HD este enorma, probabil cel mai mare salt tehnologic in acest domeniu de la aparitia televizorului color . Probabil la fel de tare au fost impresionati oamenii si in trecut cand au facut trecerea intre un televizor alb negru si color ca si in momentul trecerii de la un televizor clasic cu o rezolutie SD la un televizor HD . Acum cu tehnologia HDR este urmatorul pas in evolutia calitatii imaginii televizorului. Intre aparitia pe piata a rezolutiei HD si a tehnologiei HDR la televizoare au aparut multe tehnologii si sisteme , dar nici unu din ele nu au fost asa notabila ca si acesta tehnologie. Chiar si YouTube se lauda ca filmuletele lui acum au parte de o emisie HDR.

Pentru a putea „cara ” o transmisie HD HDR , FullHD HDR sau 4k Ultra HD HDR poti folosi cablu deja clasic HDMI. Transferul de imagine printr-un asemenea cablu nu va afecta calitatea imaginii chiar daca este 4K Ultra HD HDR.

Trecerea la aceasta tehnologie HDR este chiar mai impresionanta decat trecerea de la Full HD la 4k Ultra HD . Multe persoane si-au manifestat pe internet entuziasmul cu privire la HDR.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *